Németh Gabi: Tehát akkor mi is az a Tantra?

2022.01.11

Gabival nem csak Hangfürdőket tartunk együtt, hanem a Tantra kezelések során is szokott segédkezni nekem  a csoda éneklésével, ami még intenzívebbé teszik a folyamatokat. Ezekről a tapasztalatairól ír nekünk az álábbiakban. 

"Amikor az egyetem alatt tanítási gyakorlaton voltam, fogalmam sem volt, hogy lesz ebből egy kerek egész, egyszerűen nem láttam át. Egyetlen dologban voltam biztos, de abban nagyon: minden alkalommal gondosan ügyeltem rá, hogy érzékeltessem a növendékekkel, hogy egyediek, megismételhetetlenek, és soha ne fáradjanak el abban, hogy saját magukat, vagy a céljaikat keresik. Azért születünk a világra, hogy tapasztaljunk, és megkeressük az utat a saját boldogságunkhoz. Mivel ez mindenkinek egyéni, jóval nehezebb és rögösebb, mint a mások által kitaposott, sablon út. Mivel sajnos nem mindenki találkozik élete hajnalán a megfelelő tanítómesterrel (ami nem csak egy tanár lehet, hanem bárki vagy bármi, ami ráébreszt egy gyereket arra, hogy nem a gyártósorról származik és nem csak az ujjlenyomata egyedi). Azt érzékelem, mióta Anettel karöltve tantra kezeléseket tartunk, hogy nagyon sokan még maguknak sem vallják be, hogy azért keresnek fel, mert elvesztették a kapcsolatot önmagukkal. Jómódú, sikeres, inkább szkeptikus álláspont felé hajló emberekkel találkoztam, akik vágynak a spirituális világba, felsőbb énük megismerésére. Anett már elég régóta vállal tantra masszázst, nem is akármilyen formában, Kundalini energiákkal dolgozik, nem csak a fizikai testben, hanem a finomfizikai, illetve asztráltestben is. Ezzel a tudással érte el nálam az áttörést már az első alkalommal. Általában nehezen szokták elhinni, hogy az aurával való munka ugyanolyan nehéz, és ugyanannyit számít egy tantra masszázson, mint a fizikai test érintése és ellazítása. Így a mi tantra masszázsunknak (vagy nevezhetjük kezelésnek is) megmaradt az a szertartás jellege, ami az ősi Indiában övezte a tantra masszázst, azonban itt nem pusztán Anett és a páciens van jelen, hanem én is. A hangfürdőkön én eddig "csak" az énektudásomat és az intuitív képességemet használtam, ezeken a programokon azonban "szabad kezet kapok": hangtálazok és énekelek is.

A tantra szó azonban sokakban félreértést szül, és sajnos nem jó irányba. A különböző pornóoldalak ugyanis úgy használják ezt a kifejezést, hogy halvány lila fogalmuk sincs róla mit jelent, és mivel igencsak széles közönségük van, gyakran előfordul, hogy abból a puszta, sivár, mély érzelmeket és energiákat mellőző testiség (vagy ami még rosszabb mások testének használatának) világából csöppennek bele a mi spirituális világunkba. Nincs ezzel semmi gond, amíg megvan a kommunikáció és a tisztelet, illetve annak megértése és elfogadása, hogy mi nem ezt az irányt képviseljük.

Hogy tisztán lássuk ezt a helyzetet, beszélgessünk egy kicsit a tantráról, mi is az a tantra eredetileg?

"A "tan" a szanszkrit "tanoti" szóból ered, mely "kiterjesztést" jelent, a "tra" pedig a "trajate" szóból származik, mely "felszabadulás" jelentésű. A tantra tudománya ebben az értelemben kiterjeszti és felszabadítja a lelket. Tantrikus az olyan személy, aki kaszttól, vallástól, hittől függetlenül törekszik a spirituális kiterjedésre, olyan szinten, hogy az egész univerzumot "átfogja", "átölelje" Istenhez hasonlóan. A tantra önmagában nem vallás és nem "izmus", hanem alapvető szellemi tudomány, tudás."

Vagyis a tantra az indiai kultúrában egy tudás és egy energia, aminek kétségtelenül része a szexuális energia felszabadítása. Anett energetikai tantra kezelésének ez a fő irányvonala Kundalini energia segítségével, méghozzá az energiák szabad áramlása céljából. Ennek a kezelésnek ugyanaz a célja, mint a meditációnak, és az összes többi programnak: a gyógyítás, és a teremtés. A szakrális csakra ugyanis az az energiaközpontunk, melynek segítségével könnyedén elérhetjük céljainkat, teremthetünk, de csak akkor, ha az energiának szabad útja van. Amennyiben testi, és/vagy lelki trauma hatására blokkokat hozunk létre, amik előbb-utóbb a fizikai testben is manifesztálódnak, és egyszercsak azt vesszük észre, hogy hiába teszünk meg minden tőlünk telhetőt, nincs változás az életünkben. Anett azonban könnyedén tud segíteni ezen a tudásával, és a Kundalini energiával.

Külön kategóriát képeznek a páros tantra programok, amik az egymásra hangolódást segítik, és alternatív párterápiás módszert is jelentenek. Sok esetben ugyanis egy ilyen programon derül ki, hogy hol van elakadás a kapcsolatban. Ez viszont már nem tantra masszázs (bár a hangfürdő része ennek a terápiának), hanem konkrétan energetikai feladatokból álló program a másik felsőbb énjének megismerése céljából. Anettal közösen állítottuk össze a különböző feladatokhoz a megfelelő mantrákat. Sajnos eddig ilyen programban kevesebb részem volt, mint hangfürdőben, de mindig fantasztikus látni a felszabadult energiákat, mosolyokat (maximum 5-6 párral dolgozunk, ennyi emberre tudunk hatékonyan figyelni, ez a hangfürdőkre is érvényes). Természetesen a tantra kezelésnek, és a páros tantra programoknak is szerves részét képezi a beszélgetés, az felismerésekről, tapasztalásokról való beszámoló, ami sajnos nagyon sokszor nem csak pozitív. A blokkok oldása, a párkapcsolati problémák felszínre kerülése fájdalmas folyamat, de megéri átélni, értékelni és dolgozni önmagunkon, különösen igaz ez egy mindig visszatérő, megoldhatatlannak látszó problémára. Nem szeretnék senkit elijeszteni, összegezném, hogy ezek a kezelések, programok nagyonis kellemesek. Aki azonban egyszer eljön egy tantra masszázsra, vagy páros tantra programra, azonnal érezni fogja, hogy az önmagunkon való munka, és felsőbb énünk keresése nem elválasztható egy ilyen jellegű kezeléstől."