Mi a tudatos szexualitás?

2021.11.10

Ebben a bejegyzésben a tudatos szexualitás fogalmához kötődő tévhiteket próbálom eloszlatni. 

Először is nézzük külön külön a szavakat. Mi a szexualitás? Ami nagyon fontos, hogy nem egy szexuális aktus. Kérdezgettem, beszélgettem a témában, és sok olyan véleményt kaptam, hogy a szex akkor jó ha pont nem tudatos, ha szenvedélyes és ösztönös. Igen, ezzel nem vitatkozom, csakhogy a szexualitás mint fogalom ennél sokkal többet jelent. A szexualitás magában foglalja az egész utat amit megtettünk az első bátortalan önkielégítéstől kezdve a tapasztalásokon keresztül egészen mostanáig. Benne vannak az élmények, a traumák, a hitrendszerek, a fantáziák, megélések amiken keresztül kialakultak a preferenciáink, vágyaink. Ez egy elképesztően komplex fogalom, amelyben megannyi tudattalan dolog bujkál, amik ha felszínre jönnek egyre több és több kérdésre kapjuk meg a választ saját magunkkal kapcsolatban.

Mi a tudatosság? Valaki mondta, hogy manapság divatos dobálózni ezzel a fogalommal, de a valódi jelentésével kevesen vannak tisztában. Általános jelenségként, úgy, hogy sok emberrel beszélgettem erről elmondhatom, hogy a legelterjedtebb tévhit, hogy a tudatosság azt jelenti, hogy elnyomjuk az érzelmeinket a tudatunkkal, és hogy a szívünk helyett az eszünkre hallgatunk. "Emmáá hülyeség", ahogy Besenyő Pista bácsi mondaná...
A tudatosság éppen ennek ellenkezőjét jelenti. Az érzelmekkel kapcsolatban egyetlen jó döntés van, ha beleengedjük magunkat és megéljük. Akkor, abban az élethelyzetben valamiért azt az érzelmet kell megélnünk, legyen ez akár boldogság, akár szomorúság, düh, csalódottság stb. Akkor valamiért ez a tapasztalás visz minket előre. A negatív érzelmeket is igenis meg kell élnünk. Dönthetünk úgy, hogy elnyomjuk őket, és akkor ott munkálkodnak a tudatalattinkban és nagy károkat tudnak okozni. De dönthetünk úgy is, hogy szépen beleengedjük magukat, megéljük, aztán pedig feloldjuk, elengedjük. És hogyan tudjuk elengedni? Hát pontosan a tudatosság segítségével. Hogy megfejtjük, hogy a mélyére nézünk. Mondok egy egyszerű példát. Féltékenység. Tegyük fel van egy párom Gusztáv. Gusztáv egy napon hazajön a munkából, és csillogó szemmel meséli, hogy van egy új kolléganője Gizike, akivel milyen jól egymásra hangolódtak, milyen sokat beszélgettek, milyen jó, hogy ilyen klassz emberekkel dolgozhat együtt. Ettől én dühös leszek, csapkodok, veszekszem Gusztávval, duzzogok. Aztán felocsúdok ebből a hirtelen érzelmi kitörésből, meglátom magam, hogy milyen idiótán viselkedem, és elkezdem tudatosítani magamban ezt az egészet. Mi ez az érzés? Honnan jön? Mi bajom van nekem Gizikével? Mi bajom nekem ezzel a helyzettel? Hát...Lehet, hogy Gizike jobb fej nálam? Lehet, hogy csinosabb? Lehet, hogy jobb az ágyban? Mivel is van akkor tulajdonképpen bajom? Hát magammal. Hogy én nem vagyok elég jó. Hogy egy random Gizike bármikor bármiben leköröz? Dehát mióta verseny ez? És milyen versenyszámban is indultam? És akkor hol a hiba? Hát ott, hogy nem szeretem, becsülöm eléggé magam, és nincs önbizalmam. Akkor fair dolog Gusztávval veszekednem? Nem. Mit kell tennem? Magamat fejleszteni, elfogadni, szeretni. Na ez a tudatosság. Egy folyamat, egy munka. És nem az, hogy majd felrobbanok a dühtől, de Gusztávra mégis szépen mosolygok, hogy "Igen? Gizike? Hát ez szuper..."

Na és akkor ezeknek a fényében mi a tudatos szexualitás?
Ide is hagy hozzak rögtön egy példát. Tegyük fel Gusztáv a szenvedély hevében szex közben egyszer csak random kikötöz engem a köntös zsinórral. Nekem ez új, nem tapasztaltam még ilyet, de elkezdem azt érezni, hogy "Hááátt ez kurvajó érzés" és olyan élvezetet ad, mint amit eddig még nem éltem át. Na most, miután volt egy ilyen élményem maradhat tudattalan az, hogy miért élveztem ezt ennyire. Egyszerűen elfogadom, hogy oké, hát ez van, majd kérem Gusztávot, hogy kötözzön ki máskor is, mert ez nekem jó. Aztán ennyi.
Viszont, dönthetek úgy is, hogy a mélyére nézek ennek az érzésnek. Miért is tudtam én ezt ennyire élvezni? Mi történt amikor kikötözött? Magatehetetlen voltam. Mire volt ez jó? Hát arra, hogy el kellett engednem azt, hogy bármit is tegyek. El kellett engednem a kontrollmániámat, el kellett engednem a megfelelési kényszeremet. Hoppá...Van nekem ilyenem? Nahát...
Elképesztően sokat emel rajtam ez az egész, az élet minden területén, ha elkezdek belenézni az érzéseim, a szexuális vágyaim, preferenciáim mélyére. És félreértés ne essék, ezt nem szex közben kell megtenni. Nem az a jó megoldás, hogy a Gusztáv engem kikötöz, és én ahelyett, hogy ezt élvezném, elkezdek gondolkodni, hogy na akkor nézzük, honnan gyökeredzik ez az érzés. A szex csodálatos dolog. Saját magunkat és a partnerünket is meg kell tisztelnünk azzal, hogy beleengedjük magunkat teljes szívvel, lélekkel, és ott vagyunk a pillanatban, és éljük, és élvezzük. Legkirályabb meditatív állapot szerintem, sosem tudok annyira és olyan intenzíven elengedni mindent, és a pillanatban létezni mint szex közben. Szóval ennek nem akkor és nem ott van az ideje, hanem utána. És ha elkezdünk ezeken dolgozni, mert nyilván ez munka, akkor saját magunkra, és a vágyainkra is tudatosabbak lehetünk. Előkerülhetnek gyerekkori traumák, amik gátoltak minket, meg még ezer meg ezer dolog. A szex egy elképesztően hatékony út, ami az önismeretbe vezet, ha tudatosan közelítünk hozzá.
És hát persze millió dolgot írhatnék még a témában, pl, hogy hogyan segíthetünk ebben a partnerünknek, hogyan teremthetünk neki intim teret ahhoz, hogy támogassuk a folyamatait mégse másszunk bele túlságosan, de ez majd egy másik topik témája lesz. Ezer dolog vár még ezzel kapcsolatban boncolgatásra....


Ha szeretnél a saját szexualitásod mélyére nézni egy kicsit akkor keress engem privátban, vagy nézz szét a "Programok" menüpontban a csoportos programjaink között.